Nieuw Project

Het is al weer een tijdje januari en inmiddels mogen wij met heel leuk nieuws komen!

We zijn gestart met een mooi en uitdagend project!

Door een subsidie van ZonMW kunnen we onderzoeken wat de meerwaarde van ervaringsdeskundigheid is bij slachtoffers van seksueel misbruik binnen het bestaande veld van hulpverlening.

Het project voeren we uit in samenwerking met Sense Noord- Nederland, Centrum Seksueel Geweld Groningen/ Drenthe, de GGD, Schaap strafrechtadvocaten, Hanze Hogeschool, de Politie, afdeling Zeden, Slachtofferhulp Nederland Noord en het Zorg innovatie Forum. Het project duurt tot 1 juli 2021.

Benieuwd naar het proces van ons project? Hou dan onze Nieuwsbrief in de gaten!

Orange the World

Vandaag is het de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. De aankomende twee weken worden er daarom in vele gemeentes in Nederland acties georganiseerd en gebouwen oranje uitgelicht onder de noemer ‘Orange the World’. Onze boodschap: praat erover!

Lidmaatschap ZIF

Een mooie nieuwe stap in het netwerk van hulpverlening aan slachtoffers van seksueel geweld. Wij zijn namelijk afgelopen week lid geworden van het Zorg Innovatie Forum, waardoor we de mogelijkheid krijgen om ons doel breder onder de aandacht van professionals te brengen en samen te werken op dit gebied.

Podcast Seksueel Misbruik

In samenwerking met het VONK Leernetwerk is er een podcast gemaakt over seksueel misbruik. In deze podcast vertelt Miranda over haar ervaringen, de eenzaamheid die zij ervaarde als slachtoffer en hoe ze uiteindelijk tot het idee van de Stichting is gekomen. De podcast is gericht op (aankomende) professionals en welke lering ze uit haar verhaal kunnen trekken. Ga er eens goed voor zitten en laat vooral weten wat je van de podcast vindt!

Tip! De onderstaande link werkt alleen via de computer. Om het op je telefoon te beluisteren heb je de (gratis) app nodig.

https://www.podbean.com/ew/pb-h7jhu-ec9e88

#nietjouwschuld

Het Centrum Seksueel Geweld heeft een speciale brief gemaakt voor kinderen die in hun eigen huis misbruikt worden. Bijzonder aan de brief is dat deze is samengesteld uit talloze steunbetuigingen van mensen, die zelf als kind seksueel misbruik hebben meegemaakt. Zij weten als geen ander hoe moeilijk het is voor een kind om erover te praten en hoe lastig het is om misbruik zelf te stoppen. Ook bijzonder is dat verschillende BN’ers op de brief hebben ingesproken als videoboodschap: Geraldine Kemper, Dieuwertje Blok, Maurice Lede, Eva Cleven, Sophie Polkamp en Kim van Kooten. Nu is het zaak om deze kinderen te bereiken en ze via de brief een ander perspectief te geven op wat hen overkomt.

Orange the World

Vandaag is de 16-daagse campagne Geweld tegen Vrouwen ‘Orange the World’ van start gegaan. Om hier aandacht aan te besteden worden er in verschillende gemeenten gebouwen/bezienswaardigheden oranje uitgelicht en worden er lezingen en workshops georganiseerd. Stichting No Need to Hide steunt deze campagne en neemt deel aan verschillende activiteiten in de noordelijke provincies (Groningen en Friesland). Morgen (dinsdag 26 november 19.30 – 21.30, locatie Mr. Mofongo te Groningen) neemt onze coördinator Miranda Hoekstra u mee in het proces dat slachtoffers van seksueel misbruik doorlopen. “Wat doe je wanneer je seksueel misbruikt bent? Welke impact heeft dit op je leven en op die van je omgeving?’’ (Ver-)oordelen, dadernabijheid, steun en de waan van de dag.

Nieuw studentenonderzoek

Wist je dat…. veel plegers van seksueel misbruik zelf vroeger ook slachtoffer zijn geweest?

In september is er weer een groep enthousiaste studenten van de NHL Stenden Hogeschool begonnen aan het projectsemester. Zij doen voor ons onderzoek naar een passende begeleidingsinterventie die bijdraagt aan het verkleinen van later plegerschap bij slachtoffers van seksueel misbruik. Gister hebben zij de eerste onderzoeksresultaten aan ons gepresenteerd. Als vervolg op deze onderzoeksresultaten gaan ze nu een prototype voor ons ontwerpen. Wij zijn erg benieuwd!

Ik durf het bijna niet te vragen

Benieuwd naar de aflevering over seksueel misbruik van het BNN/VARA programma “Ik durf het bijna niet te vragen” of hem nogmaals terug kijken? In deze aflevering, over seksueel misbruik, rekenen de slachtoffers af met vele vooroordelen en taboes. Onze Miranda heeft meegewerkt aan deze aflevering. Hieronder de link:

https://www.npo3.nl/ik-durf-het-bijna-niet-te-vragen/02-04-2019/BV_101391019?fbclid=IwAR2IiIpCHwD5kr6rNVEv4QQX0v1Zscg-OIXbISKDQwWIkgdTaSIU-JE3KrU

Te Gast bij NPO Radio 1 en RTV Noord

Vanochtend was Miranda te gast bij NPO Radio 1 in Hilversum. Hier mocht zij vertellen over de stichting. Het fragment is terug te luisteren, via de volgende link:

https://www.nporadio1.nl/nos-radio-1-journaal/onderwerpen/492268-hulp-voor-slachtoffers-seksueel-misbruik?fbclid=IwAR3BxXk8MoEuktTxGQ8kfwwp9_3TxfuibkenICADRUCem7bI4MUJovOXyvU

Als afsluiter van de dag mocht Miranda aan tafel schuiven bij RTV Noord Vandaag om te vertellen over de Stichting en een oproep te doen voor (ervaringsdeskundige) buddies in het Noorden. Wil jij je ook graag inzetten? Meld je dan nu aan via de website noneedtohide.nl. Het fragment is terug te zien via de onderstaande link:

https://www.rtvnoord.nl/tv/programma/10010/Noord-Vandaag/aflevering/22127?fbclid=IwAR07k6tDuCe6rzucxfnz52UO0kPtHmAwCxS3uF7ZoH7z24K72WWwQ0TFx-I