Door opa misbruikte Miranda start eigen stichting

Hart van Nederland

De 20-jarige SPH-studente Miranda Hoekstra uit Leeuwarden werd als klein kind stelselmatig misbruikt door haar opa. Zij begon een rechtszaak tegen hem en in de voorbereiding kwam ze erachter dat er veel gaten vallen in de hulpverlening.

”Je wordt als slachtoffer nog steeds van kastje naar de muur gestuurd”, zegt zij. Miranda wil zich daarom inzetten om slachtoffers van seksueel misbruik te helpen. Miranda is een Stichting ‘No Need to Hide’ gestart. Met inzet van buddy’s wil zij slachtoffers helpen in hun gevecht voor gerechtigheid.

“Een verschrikkelijke tijd”

Het misbruik bij Miranda begon toen zij zeven jaar oud was. ”Dat ging vervolgens door tot mijn 13e, het was een verschrikkelijke tijd voor mij”, vertelt Miranda. ”Achteraf bleek het zo dat mijn opa meerdere kinderen, zowel binnen als buiten de familie, te hebben misbruikt” aldus Miranda.

Miranda heeft de zaak tegen haar opa gewonnen en hij is veroordeeld tot drie jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. Binnenkort moet hij weer voorkomen voor een andere zaak.

Verbeteren

”De dag van de rechtszaak ging goed, maar de fase daarvoor was verschrikkelijk. De voorbereiding was een drama. Als ik met vragen zat, werd ik van kastje naar de muur gestuurd door politie, hulpverlening en advocaten, dat moet echt beter.”

Zie het volledige filmpje met interview hier