Buddy steunt slachtoffer seksueel misbruik

Lisanne Slot – Leeuwarder Courant

Je wordt jarenlang seksueel misbruik en durft hier uit angst en schaamte niet voor uit te komen. Wanneer je dit uiteindelijk toch doet, staat je leven op zijn kop.

Voor Miranda Hoekstra, tweedejaars hbo student Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan Stenden Hogeschool, was dit helaas geen scenario om even bij stil te staan. Het was de realiteit. Er wachtte haar een lang juridisch traject en een heftige emotionele en psychische strijd. Door haar ervaring kwam ze erachter dat er nog steeds een taboe heerst op het spreken over seksueel misbruik. Daarbij ervoer ze dat er veel dingen in de hulpverlening niet goed gaan. De hulpverlening sluit vaak niet goed aan op de behoeften van de doelgroep, vindt ze.

Het tweede jaar van haar opleiding staat in het teken van werkplekleren, waarbij studenten minimaal twee dagen per week werken in de praktijk. Dit kan door aan de slag te gaan in een leerbedrijf van een instelling, maar Miranda doet het net even anders. Zij zette hiervoor haar eigen stichting No Need to Hide op. ‘’Ik wil graag de hulpverlening verbeteren en het taboe doorbreken’’, vertelt Miranda. ‘’Slachtoffers verstoppen zich graag. Met No Need to Hide vraag ik geen geld van de slachtoffers voor de hulpverlening, om de drempel om hulp te vragen zo laag mogelijk te houden’’. Het bieden van hulp doet No Need to Hide door middel van een buddyproject. ‘’Deze buddies zijn ervaringsdeskundigen, dus zelf ook slachtoffer van seksueel misbruik. Zo’n buddy snapt je gevoelens. Een psycholoog weet dit nooit helemaal precies’’.

Aanvulling

Het buddyproject is geen vervaging voor de professionele hulpverlening, maar een goede aanvulling daarop, aldus Miranda. ‘’Samen met het slachtoffer kan een buddy bijvoorbeeld op zoek gaan naar een passende psycholoog of hulp bieden bij het juridisch traject. Ook kan een buddy bij je thuis komen, wat andere hulpverleners vaak niet kunnen’’. Niet iedere ervaringsdeskundige is geschikt. ‘’Wij screenen potentiële buddies of ze er klaar voor zijn en al ver genoeg zijn in hun eigen verwerkingsproces. Daarbij let ik goed op hoe ze met de situatie omgaan, de manier waarop ze erover praten en wat voor iemand het is’’. Ook kijkt Miranda of de buddy en de cliënt bij elkaar passen. ‘’Het gevoel van vertrouwen moet van beide kanten komen’’. De stichting staat in de startblokken. ‘’De buddies zijn er al, maar de cliënten moeten nog komen.’’ Om in contact te komen met slachtoffers heeft Miranda contact met de politie. Ze runt de stichting op dit moment nog alleen, maar hoopt te kunnen samenwerken met andere studenten. ‘’Uiteindelijk wil ik No Need to Hide gaan uitbreiden in Nederland en België en bekende ambassadeurs inzetten om het taboe te doorbreken. ‘’