IK ZOEK HULP

Waarschijnlijk ben je op deze pagina terecht gekomen, omdat je een nare (grensoverschrijdende) seksuele ervaring hebt gehad. 

Hier vind je alle informatie over wat jou is overkomen en wat je ertegen kunt doen. Ook de hulp die wij bieden door middel van lotgenoten, die jouw buddy kunnen worden, wordt toegelicht.

MISBRUIKT, AANGERAND OF VERKRACHT?

De term seksueel geweld wordt gebruikt voor alle seksuele handelingen die iemand gedwongen moet zien, uitvoeren of ondergaan. Hierbij kan het gaan om seksueel misbruik, aanranding of verkrachting. Seksueel geweld kan iedereen overkomen, zowel mannen als vrouwen.

Wat is seksueel misbruik?

Bij seksueel misbruik is er sprake van seksueel grensoverschrijdend gedrag gedurende een langere periode. Vaak is de dader iemand die je kent en vertrouwt. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen binnen je familie, kerkelijke omgeving, sportvereniging en schoolsituatie. Het kan iedereen overkomen, ongeacht leeftijd, religie of seksuele voorkeur.

Wat is aanranding?

Bij aanranding is er sprake van het ongewenst seksueel aangeraakt worden of het gedwongen moeten aanraken van een ander.

Wat is verkrachting?

Bij verkrachting is er sprake van het seksueel binnendringen van het lichaam onder dwang. Iemand kan je mond, vagina of anus ongewild binnendringen met een penis, vinger of voorwerp.

Zoek hulp en praat erover

Wanneer je seksueel geweld hebt meegemaakt is de kans groot, dat je je somber en/of angstig voelt. Vanuit onze ervaring weten we dat deze gevoelens kunnen verergeren als je er niets mee doet. Je kan dan zelfs een depressie of posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelen. Het is daarom goed om hulp te zoeken en te praten over wat je is overkomen. Bij ons kun je je verhaal kwijt aan lotgenoten die deze gevoelens herkennen.

Hulp komt nooit te laat

Ook als de nare ervaring lang geleden heeft plaatsgevonden, kan het goed zijn om er over te praten en hulp te zoeken. Wij kijken graag samen met jou wat we voor je kunnen betekenen.

AANGIFTE OF NIET?

Wanneer je een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt, staat je leven vaak op zijn kop.

Moet ik nu naar de politie gaan?

Wat als ze mij niet geloven?

Ik kan niks bewijzen, het is mijn woord tegen de ander?

Wat zullen mensen wel niet van mij denken?

Heeft aangifte doen überhaupt wel zin?

Dit zijn allemaal vragen waarover je mogelijk al hebt nagedacht. De stap om naar de politie te gaan kan groot en eng zijn. Wij informeren je graag over hoe dit proces verloopt en kunnen je bijstaan door mee te gaan naar de politie. Ook kunnen wij je helpen in het op een rijtje zetten van de voor- en nadelen van aangifte doen, zodat jij uiteindelijk zelf de keuze kan maken.

Naar de politie

Binnen de politie is er een speciale afdeling, die zich bezig houdt met situaties waarin er sprake is van seksueel geweld, de zedenpolitie. Wanneer je vanwege seksueel misbruik contact opneemt met de zedenpolitie zal je eerst uitgenodigd worden voor een informatief gesprek. In dit informatieve gesprek vertel je de zedenrechercheurs wat je is overkomen. Zij zullen vervolgens een eerste inschatting maken of wat jij hebt meegemaakt volgens de wet strafbaar is. Ook zullen ze vragen naar wat jouw behoeften zijn en wat je verwacht van de politie. Vervolgens kan je zelf beslissen of je aangifte of alleen een melding doet. Je kan hiervoor ook bedenktijd krijgen.

Wat is het verschil tussen aangifte en een melding?

Wanneer je aangifte doet, start de politie een strafrechtelijk onderzoek. De verdachte kan dan uiteindelijk voor de rechter komen. Een aangifte kan je niet meer intrekken.

Bij een melding begint de politie in principe geen strafrechtelijk onderzoek. Wel wordt je melding tien jaar bewaard. Als de politie bijvoorbeeld meer meldingen over dezelfde verdachte krijgt, kan de politie alsnog besluiten een onderzoek te starten. Een melding maken kan dus heel belangrijk zijn.

Vervolgproces

Wanneer je besluit om aangifte te doen, wordt er een strafrechtelijk onderzoek opgestart. Dit houdt in dat de politie onderzoek gaat doen en de verdachte gaat verhoren. Nadat de politie het onderzoek heeft afgerond wordt deze voorgelegd aan het Openbaar Ministerie.

Zij zullen bekijken of er voldoende bewijs is om strafrechtelijk te kunnen vervolgen. Wanneer dat het geval is zal de zaak voor de strafrechter komen. Wanneer er te weinig bewijs is kan de zaak worden geseponeerd. Dit betekent niet dat wat jij hebt meegemaakt niet geloofd wordt, ze kunnen het alleen niet bewijzen.

Advocaat

Wanneer je aangifte hebt gedaan, heb je recht op juridische hulp van een advocaat. In Nederland heb je verschillende advocatenkantoren die zijn gespecialiseerd in geweld- en zeden zaken. Op de website www.langzs.nl/ kan je een gespecialiseerde advocaat bij jou in de buurt vinden. Een advocaat kan jou ook helpen in het verkrijgen van een schadevergoeding. Wil je ondersteuning in het vinden van de juiste advocaat? Wij kijken graag met je mee.

BUDDY VOOR JOU?

Zoek je een plek waar je veilig je verhaal kwijt kunt aan een buddy, die hetzelfde heeft meegemaakt als jij? Waarmee je in alle rust en in overleg kunt bepalen wat je zou willen veranderen aan de situatie zoals die nu is?

Of zoek je iemand die je kan helpen in het op een rijtje zetten van de voor- en nadelen van aangifte doen? Die je bij kan staan in het juridische traject na het doen van aangifte en het zoeken van een geschikte advocaat?

Er staat al een buddy voor je klaar.

Hoe werkt het?

Jouw wensen op een rij

Wanneer je je bij ons aanmeldt zal er eerst een kennismakingsgesprek worden ingepland met één van onze coördinatoren. In dit gesprek kijken we samen naar de ondersteuning die jij zou willen en wat jouw voorkeuren voor een buddy zijn. Denk bijvoorbeeld aan: een man of vrouw, leeftijd, woonplaats en interesses. Aan de hand van deze voorkeuren gaan wij op zoek naar een geschikte buddy.

Kennismaken

Wanneer wij iemand hebben gevonden, die aan jouw voorkeuren voldoet, zullen wij jullie aan elkaar voorstellen. Wanneer er vanuit beide kanten sprake is van een klik is er sprake van een match. Wanneer het toch niet klikt, zoeken we gewoon verder naar iemand die beter bij je past.

Plan van aanpak

Vervolgens ga je samen met de buddy een plan van aanpak maken. Dus welke ondersteuning wil je en hoe ga je dit samen uitvoeren? Ook maak je afspraken over de manier waarop je contact met elkaar hebt en wanneer en waar je met elkaar afspreekt. De coördinator neemt af en toe contact met de buddy en jou op om te horen hoe het gaat.

Wie zijn onze buddy’s?

Onze buddy’s zijn mannen en vrouwen, van verschillende leeftijden, die in het verleden seksueel geweld hebben meegemaakt. Zij zijn dus ervaringsdeskundigen. Sommige buddy’s hebben aangifte gedaan, anderen alleen een melding of niets. Al onze buddy’s hebben een meerdaagse training gevolgd over het inzetten van hun eigen ervaringen. Daarnaast krijgen ze workshops aangeboden over de juridische aspecten bij seksueel misbruik, communicatie vaardigheden en de eigen weerbaarheid.

Aanmelden voor hulp van een buddy

Wil je graag ondersteuning van een ervaringsdeskundige buddy? Vul dan het onderstaande contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

TIPS VOOR NAASTEN

Je zoon of dochter, broer of zus, vriend(in), collega of iemand anders uit je omgeving heeft je verteld over een nare seksuele ervaring die ze hebben meegemaakt. Jouw steun kan voor hun een groot verschil maken. Wij geven je graag een aantal tips over hoe jij je naaste het beste kan ondersteunen.

Wat kan je doen als iemand in jouw omgeving ongewenst seksueel gedrag heeft meegemaakt?

Tip 1. Steun, luister en geloof

Luister naar wat je naaste je wil vertellen, laat de ander uitspreken en laat weten dat je er voor de ander bent. Breng niets van wat de ander vertelt in twijfel, geloof de ander onvoorwaardelijk. Laat ook blijken dat je het knap vindt wat de ander heeft gedeeld en dat het verhaal bij jou veilig is.

 

Tip 2. Laat de regie bij de ander

Natuurlijk levert het delen van zo’n ervaring veel vragen bij je op. Probeer deze even te parkeren en bied steun aan je naaste. Geef de ander de regie over wat hij of zij wil vertellen en accepteer deze grenzen. Laat de ander ook vrij in emoties. Daarnaast is het aan je naaste om het verhaal aan anderen te vertellen. Doe dit nooit zonder overleg en uitdrukkelijke toestemming van je naaste.

 

Tip 3. Wees geduldig

Geef je naaste de ruimte om alles in zijn/haar eigen tempo te doen. Blijf te allen tijde geduldig en blijf luisteren naar de ander. Je kan de ander vragen: Wat kan ik voor je doen? Soms is praktische hulp heel welkom.

 

Tip 4. Zorg ook goed voor jezelf

Ook jij hebt te maken met veel gedachtes en emoties. Zoek iemand waarmee je hierover kan praten.

 

Waarom we slachtoffers niet altijd geloven?

Dat slachtoffers van seksueel misbruik niet altijd (meteen) geloofd worden heeft te maken met het fenomeen Victim Blaming. Lees alles over Victim Blaming.