buddy seksueel misbruik worden

BUDDY WORDEN

Wil jij een ander helpen met jouw ervaringen? En zo je nare seksuele ervaring omzetten in een positieve bijdrage aan de hulp voor slachtoffers van seksueel misbruik?
Dan is buddy worden bij stichting No Need to Hide mogelijk iets voor jou.

WAT GA JE DOEN?

Als buddy biedt jij een veilige plek waar een slachtoffer zijn of haar verhaal kwijt kan. Daarnaast ondersteun je de ander in zijn of haar hulpvraag. Dit kan zijn het zoeken naar een passende psycholoog of advocaat, maar ook het op een rijtje zetten van de voor- en nadelen van aangifte doen. Daarnaast ben je bereid om te luisteren naar de ander en waar nodig jouw eigen ervaringen te delen, om de ander verder te helpen in zijn of haar proces.

 

Graag bezig met workshops?
Naast de ondersteuning in vorm van een buddy, geven wij ook voorlichtingen en workshops. Dus lijkt het je leuk om voor een groep te staan en jouw verhaal te delen? Of ontwikkel je graag inhoud voor workshops? Dan ben je ook meer dan welkom.

HOE WERKT HET?

Kennismaking

Nadat je je bij ons hebt aangemeld (via het contactformulier onder aan deze pagina) maken we samen een afspraak voor een kennismakingsgesprek. In dit gesprek krijg je meer informatie over wat het inhoudt om buddy te zijn. Daarnaast zullen wij vragen wat je motivatie is en kort wat jouw ervaring met seksueel misbruik is. Je kunt zelf aangeven wat je graag zou willen doen als buddy. Dit kan één op één begeleiding van slachtoffers zijn, maar je kan er ook voor kiezen om ingezet te worden bij het geven van voorlichtingen en workshops. Je kennismakingsgesprek is altijd met twee coördinatoren van onze stichting om een goed beeld van jou te krijgen. Samen met jou willen we bepalen of buddy worden een goed idee is. We vinden het belangrijk dat jij je eigen ervaringen hebt verwerkt en deze op een positieve manier kan inzetten. We willen voorkomen dat je over je eigen grenzen gaat en daardoor een terugval krijgt.

 

Training

Wanneer je bij ons aan de slag gaat als buddy krijg je de training ‘Inzet van eigen ervaringen’ aangeboden. Nadat je deze training hebt afgerond mag je starten met het begeleiden van slachtoffers. Daarnaast kun je naar behoefte workshops volgen over de volgende onderwerpen:

· De juridische aspecten bij seksueel misbruik;

· Communicatie- en gespreksvaardigheden;

· De eigen weerbaarheid.

Deze kunnen ervoor zorgen dat je met meer zelfvertrouwen en kennis gaat starten als buddy.

 

Wanneer begin je?

Wanneer slachtoffers zich bij ons aanmelden wordt ze gevraagd wat voor buddy ze zoeken. Denk hierbij aan: een man of een vrouw, leeftijd, woonplaats en interesses. Door deze matching kan het soms even duren voordat je ingezet wordt. Wanneer we denken een goede match te hebben gevonden zal er een kennismakingsgesprek plaatsvinden tussen jou, het slachtoffer en een coördinator. Wanneer alle partijen vinden dat er een goede match is kunnen contactgegevens worden uitgewisseld en kan je starten als buddy.

 

Hoe begin je?

Als start ga je samen met het slachtoffer een plan van aanpak maken, waarin je opschrijft welke ondersteuning er nodig is en welke acties jullie samen gaan uitvoeren. Daarnaast leg je de belangrijkste afspraken vast (zoals waar spreken jullie af, hoe neem je contact op met elkaar en wanneer ben jij als buddy bereikbaar). De coördinator bekijkt het plan en geeft akkoord of draagt verbeteringen aan. Wanneer we alle drie vinden dat er een solide plan ligt kunnen jullie beginnen met de uitvoering. De coördinator neemt geregeld contact op met het slachtoffer en jou om te horen hoe het gaat. Wanneer jullie ergens tegenaan lopen of vragen hebben kan je terecht bij de betrokken coördinator.

Aanmelden om buddy te worden

Wil je graag buddy bij ons worden? Vul dan het onderstaande contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

LOTGENOTENCONTACT

Lotgenotencontact

Als ervaringsdeskundige buddy is het fijn om je ervaringen te kunnen uitwisselen met andere ervaringsdeskundigen. Tijdens de eerste training ‘inzet van eigen ervaringen’ ontmoet je andere buddy’s en wordt hierin de eerste stap gemaakt. Daarnaast bieden wij verschillende mogelijkheden, zowel online als fysiek, om in contact te komen met andere buddy’s binnen stichting No Need to Hide.

 

Online forum- en chat

Wil je liever anoniem contact met andere ervaringsdeskundigen? Dan kan je terecht op de website www.lotgenotenseksueelgeweld.nl.