Miranda werd jarenlang misbruikt door haar opa en wil nu andere slachtoffers helpen

Linda Nieuws – Jet Canneman

Miranda (20) werd jarenlang misbruikt door haar opa. Nadat ze aangifte had gedaan, voelde ze zich alleen en had ze het idee van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Ze richtte een stichting op om andere misbruikslachtoffers te helpen.

MISBRUIK VERZWEGEN

Van haar zevende tot haar dertiende werd Miranda Hoekstra door haar opa misbruikt. Ze deed gisteren haar verhaal in Hart van Nederland. Haar ouders vertelde ze niks. Waarom? “Het is je opa en je wil de familie niet kapotmaken.” Voor haar moeder was het een enorme klap toen Miranda haar uiteindelijk de waarheid vertelde. “We hebben meteen gezegd: we staan achter je, we geloven je.”

BUDDY

Omdat Miranda zich na de aangifte vaak alleen voelde en niet wist waar ze terecht kon met vragen, heeft ze de stichting No need to hide opgericht. Deze stichting koppelt slachtoffers aan een buddy. “Je ziet als slachtoffer door de bomen het bos niet meer. Het is dan heel fijn als je een buddy naast je hebt die precies weet waar je de juiste hulp kunt krijgen.”

VERTROUWEN

Miranda twijfelde zelf heel lang of ze het misbruik nog wel te boven zou komen: “Ik heb soms echt gedacht: met mij gaat het nooit meer goed komen. Hoe moet ik ooit nog relaties aangaan, hoe moet ik ooit nog iemand vertrouwen?” Ze hoopt dan ook dat de buddy’s de misbruikslachtoffers het vertrouwen kunnen geven: zie je, met haar is het ook goedgekomen.